אלעד יצחקוב
מה לחורף ולבעיות כאב כרוניות?
לפני מספר שבועות פנתה אלי כתבת מהאתר מאקו בשאלה מעניינת. היא רצתה לדעת אם התחושה שלה, שכאבי הגב שלה מחריפים בחורף, היא בעלת ביסוס כלשהו לפי הרפואה הסינית. את הכתבה תוכלו לקרוא כאן.
במאמר הבא אנסה להרחיב קצת על הקשר בין החורף לכאבים כרוניים
"בשלושת חודשי החורף, האנרגיה מוקדשת לאחסון ואגירה...
יש ללכת לישון מוקדם ולקום מאוחר, לקום לאחר זריחת השמש.
המחשבה צריכה להישאב פנימה, כאילו יש לך כוונות נסתרות. כאילו כבר השגת את המטרות שלך.
הימנע מקור וחפש חום. הימנע מהזעה, זה יגרום לאיבוד מהיר של אנרגיה (צ'י)...
הליכה בדרך מנוגדת לזו עתיד לגרום לפגיעה בכליות,
ובאביב תיגרם תקיעות בזרימת הצ'י והצמיחה תיפגע..."
(חואנג די נאי ג'ינג, סו-ון, פרק 2)
מטקסט זה עולות מספר נקודות מחשבה - הראשון והחשוב מכולם הוא שהכליות משויכות לעונת החורף. לכל עונת שנה משויכים איברים בגוף האדם. כזה שמבטא בגוף את התנועה של אותה עונה. בפילוסופיה הסינית יש קשר ישיר בין החורף, קור, הטעם המלוח, הצבע הכחול כהה/שחור, פחדים (וכן הלאה) לאיבר הכליות ותפקודן האנרגטי בגוף האדם.
הנקודה השניה היא שיש זרימה קבועה בטבע, שמתבטאת בשינוי עונות השנה. השמש זורחת בשעות אחרות בכל עונה, מזג האוויר מתקרר ומתחמם, גשם ורוח באים והולכים ועוד משתנים רבים. מחזוריות מעגלית, תמיד בתנועה, תמיד בזרימה.
רק תחשבו מה קורה שיש יותר מדי גשם? או יותר מדי חום? אסונות טבע, בצורת וצרות אחרות קורים ברגע ש"הזרימה הטבעית" של הטבע נפגעת.
הספר שממנו הציטוט שמעל מכיל בתוכו את ההגדרה של הרפואה הסינית לאורח החיים האידיאלי. מעיין "עשה ואל תעשה" אם תרצו, וכמובן גם מה יקרה אם לא נפעל לפי ההנחיות הללו. בפרק שמוצג עובר הכותב על כל העונות ומתאר את הדרך הנכונה להתנהל באותה עונה. פיזית ומחשבתית. בעונת החורף מומלץ להרבות במנוחה ולחסוך אנרגיה (פיזית ומנטלית) מכיוון שהקור גדול ובזבוז של חום יכול לגרום לחדירת קור פנימה לגוף.
חדירה של קור תפגע בזרימה התקינה של הצ'י בגוף, בדיוק כמו שמפולת או סופת שלגים יכולה לחסום את הדרכים.
לכן, בתקופה החורף אנחנו צריכים לעבוד פחות קשה, להתאמן פחות ולהתרכז באגירה של האנרגיה הקיימת שלנו, כדי שבאביב נוכל לפרוח.
בפועל, אורח החיים המערבי כמעט לא מאפשר לנו לעשות שינויים באורח החיים. אנחנו עובדים אותן שעות, ישנים אותן שעות ובעצם חיים אותו הדבר, רק לבושים אחרת.
מהסיבה הזו בדיוק יש להרבה אנשים את הנטייה לסבול מכאבים כרוניים דווקא בחורף. הגוף נחלש ומתעייף למרות שלכאורה אין עומסים חדשים. זה נובע מהסיבה שההתנהלות היום יומית שלנו לא מותאמת לעונת החורף.
מצב כזה, של עייפות כרונית, גורם להחלשות אנרגטית של הכליות ולעלייה של תופעות שונות כמו הכאבים הכרוניים שלנו.
בעצם נכון לומר שכל כאב או סימפטום כרוני שלנו, קשור לתפקוד האנרגטי של הכליות בצורה כזו או אחרת. אבל זה כבר נושא למאמר אחר.
הסבר מערבי קצר למי שלא הבין עד עכשיו
ישנה בלוטה קטנה בגוף האדם, שיושבת על הכליות. בלוטת האדרנל שמה. יש לה שני תפקידים עיקריים - האחד, הפרשת אדרנלין והשני הפרשת סטרואידים (כן כן כמו אלו למקבלים מהרופא). שימוש יתר בבלוטה הזו יכול לגרום להחלשות שלה או "תשישות בלוטת האדרנל" כפי שזה נקרא ברפואה מערבית.
מה הכוונה של שימוש יתר?
מצבי סטרס מתמשכים, עייפות כרונית, עבודת יתר, דלקתיות כרונית בגוף ואפילו עומס של סוכר וקפאין בתזונה. כל אלו מתישים את הבלוטה עד שהיא לא תוכל להגיב יותר. מה נראה שזה יקרה אתם שואלים? כל אדם מגיב אחרת אבל הנה מספר דוגמאות - כאבי גב כרוניים, חולשה ועייפות, פיברומיאלגיה, חוסר שקט דיכאון ועוד.
אז מה אפשר לעשות?
בראש ובראשונה - טיפולים מונעים ברפואה סינית ויפנית. יכולת ההבנה של הרפואה סינית את תהליכי הגוף המובילים למחלות היא גדולה. חשוב לטפל בבעיות בעודן קטנות כדי לחסוך לנו צרות גדולות בעתיד. תוכלו לקרוא עוד בנושא זה כאן.
בנוסף -
נקפיד על שעות שינה ומנוחה ארוכים יותר בשעות החורף.
נתאמן קצת פחות ממה שאנחנו רגילים.
נאכל אוכל מבושל ומחמם - ירקות בתנור, מרקים, בשר, חמין וכן הלאה.
נשתה שתייה חמה כמו קינמון וג'ינג'ר ונפחית שתיית קפה.
מי שנוטה לסבול מכאבים כרוניים - חשוב לשמור על האזור הכואב חם ועטוף. להימנע ככל האפשר מצריכת סוכר מעובד ומוצרים מבוססי קמח כדי להוריד את הדלקתיות בגוף.
מקווה שהעשרתי אתכם,
המון בריאות,
אלעד